Renovering

Att bo med bostadsrätt innebär ett ansvar att på egen bekostnad hålla lägenheten i gott skick. Föreningens ansvar för skicket i lägenheten begränsar sig i huvudsak till stamledningar, målning av dessa är dock den boendes ansvar.

Innan du börjar renovera bör du kontakta föreningens tekniska förvaltare för råd. Kontaktuppgifter teknisk förvaltare.

Rivning av väggar och andra större förändringar av lägenhetens planlösning kräver styrelsens tillstånd. Rivning av vägg mellan kök och matrum och förflyttning av badrumsväggen kan godkännas efter ansökan. Gör en skiss och skicka till vår tekniska förvaltare eller ring så får du reda på om det du tänker fungerar i Brf Norrby.

Om det blir en vattenskada på fasaden eller hos grannarna och den härrör från ditt badrum eller kök, blir du betalningsskyldig om skadan t ex orsakats av ett otillräckligt tätskikt eller felaktiga rördragningar. Självrisken på föreningens fastighetsförsäkring utkrävs av den vållande. Den som brustit i underhåll räknas som vållande. Det är alltså väl använda pengar att låta renovera badrum och kök fackmässigt.

Så kallat takras, där putsen i lägenhetens innertak släppt, ersätts ej av föreningen. Enligt stadgarnas §14 ansvarar bostadsrättshavaren för takets skick. Putsen räknas som ytskikt.

Annat som ingår i det inre underhållet (som bostadsrättshavaren ansvarar för) i Brf Norrby men inte i alla föreningar är fönstrens inner- och ytterrutor och radiatorerna. Anledningen till att det är så viktigt att måla radiatorer och radiatorrör är att förhindra rost och läckage. Det är många hundra liter vatten som kan rinna ut genom en rostskada i en radiator och åstadkomma stora vattenskador.

Grannsämjan bevaras om du meddelar dina grannar i förväg. Sätt upp en lapp både i din egen port och portarna bredvid. Låt grannarna sova ut på helgerna innan du börjar bullra och sluta i tid på kvällen. Tänk på om grannarna har småbarn som ska i säng tidigt. Alla behöver vi renovera förr eller senare och med ömsesidig hänsyn och en god kommunikation går det hela så mycket bättre.

Byggdamm och byggskräp. Trapphuset blir ofrånkomligt smutsigare än vanligt av byggdamm och grannarna ska inte behöva dra in smutsen i sina lägenheter eller betala för extra städning. Du måste alltså städa trapphuset själv eller låta detta ingå i din beställning. Trapphusets golv måste våttorkas dagligen och grannarnas dörrar torkas av. Om extra städning måste utföras av föreningens städpersonal debiteras du som bostadsrättshavare. Byggskräp får inte förvaras ens tillfälligt i gemensamma utrymmen i husen av brandsäkerhetsskäl. Du får ställa Big-Bags utomhus där de inte är ett hinder max 48 timmar.

Hantverkare får du välja fritt. Använd fackmän framförallt till el, våtrum och rörmokeri. Kom ihåg att du är ansvarig för de hantverkare du anlitar gentemot föreningen. Föreningen kan ibland tipsa om firmor vi har god erfarenhet av, men du ska alltid ta in flera anbud. Det gäller som alltid att ha urskillning, ett billigt pris ger inte alltid god kvalitet.

Avstängningar på vattenledningar, värme mm finns ofta i källarlokaler, källarförråd, elrum mm. Föreningen lämnar inte ut nycklar till dessa utrymmen till hantverkare eller medlemmar utan du ska kontakta vår tekniska förvaltare för detta arbete. Du blir debiterad ett timpris för detta arbete (ca 0,5 tim). Skaffar du alla rördelar som behövs innan avstängningen slipper du irritation hos grannar och ytterligare kostnader.

Radiatorer (dvs värmeelementen) ska lämnas kvar. Borttagande av radiatorerna gör det kallare i lägenheten (minst en grad per radiator) och försämrar ventilationen. Du får inte plugga rör i vägg eller golv. Kontakta teknisk förvaltare innan du beställer arbeten på värmesystemet!

Badrum (se separat sida om badrumsrenovering), använd alltid certifierade hantverkare och kontakta tekniska förvaltaren i förväg.

Undvik de vanligaste misstagen:

  • Bygg inte för vare sig från- eller tilluftsventiler. Det kan göra lägenheten hälsovådlig genom att mögel bildas. Ha ventilerna öppna (till hälften vintertid), det minskar faktiskt drag.

  • Bygg inte in radiatorer (värmeelement) i skåpinredning. Radiatorventiler måste vara fria och kunna bytas och du måste se ev. läckage i tid.

  • Glöm inte montera läckageskydd under diskmaskiner och kyl-frys.

  • Friblåsande köksfläkt är inte tillåtet i självdragshus. Du rekommenderas att använda en kolfilterfläkt. Köksfläktar anslutna till ventilationskanalen försämrar inomhusklimatet då till exempel markradon inte vädras ut ordentligt. Du riskerar dessutom att ditt matos hamnar hos grannen.

  • Kolla var elstammen går innan du sätter upp en hatthylla i hallen. Det finns inga elritningar, använd ett instrument om du är osäker.

  • Anlita inte oseriösa firmor, finns inte firman kvar är garantierna värdelösa.

  • Måla inte med vanlig takfärg ovanpå limfärg. Det kommer flagna.

  • Glöm inte att söka tillstånd hos styrelsen för alla planändringar.

  • Såga inte i gasröret i klädkammaren